Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 17:37 - Антикризисна мярка - всички засегнати да са доволни!
Автор: 1bg Категория: Бизнес   
Прочетен: 6761 Коментари: 13 Гласове:
2

Последна промяна: 02.04.2010 14:28


Правителството допуска една съществена грешка в търсенето на мерки против кризата и затова преобладават  отрицателните настроения. Намалява разходите или търси приходи от данъци и осигуровки и генерира дългове,които ще се изплащат от поколенията  и реакциите от такива мерки са, че  всички са недоволни.

Задачата трябва да бъде поставена по друг начин: Възможно ли е всички засегнати да са доволни?

Първото условие трябва да бъде: Търсиме мерки,които да разрешават проблеми на гражданите и държавата, едновременно, без да засягат бизнеса, който и без това умира за да му се пуска нова кръв.

Има много оставени проблеми които са  трупани от години и правителствата все са избягвали да търсят тяхното разрешаване.Сега кризата може да ускори разрешаването на такива проблеми. И най-важното  това разрешаване да помогне и на държавата и на потърпевшите граждани.

Ще посоча два такива проблема.

Първият - идеята за данъчна амнистия ,  виждам,че вече се обсъжда от Правителството и известни експерти, има хиляди хора които са работили в чужбина нелегално върнали са се със спестеното и не могат да го инвестират спокойно защото нямат документ за произход на тези средства.Говоря  и за певци и певици и спортисти, които са забравили да си декларират доходите и не са си платили данъците върху тях. След като ги хванат обаче са съгласни да бъдат обложени еднократно с 10% и да започнат на чисто!  Говоря за подобни пари, а не за пари придобити от престъпна дейност. Второ тази мярка върви ръка за ръка с предложението да се въведе и имотна амнистия,тази идея е по-силна и ще донесе в пъти повече пари !

Знам,че сами за себе си думите амнистия , пари, данъци, имоти са мръсни, особено за народи излезли неотдавна от комунистическия строй :-) , но това не означава,че подобни идеи не трябва да се допускат за обсъждане. Още повече,че всички най-цивилизовани страни в света са прилагали и прилагат такива амнистии.Някои страни като Израел,Италия,САЩ и други и по два пъти. Последно такава амнистия направи Великобритания през септември 2009. Това биха били най-бързите пари от които се нуждае Правителството днес.

Днес прочетох в един форум мнението на дедо Либен,мнение което е една добра платформа на идеята ми ,че всички сме грешни и държавата и ние и е време да се разплатим по между си и да започнем отначало :-) Дедо Либен споделя,

"Е как няма да има нарушения като има един милион закончета и директивки - кой хуманоид може да спазва всичките глупости които са измислени от "гениалните" ни депутати и чиновници - аз сигурно всеки ден както си живея нормално и ходя по улицата и дишам въздух или работя, нарушавам поне два три закона не защото искам, а защото всичко е абсурдно".

Съществуват хиляди сгради които от години са в експлоатация,но нямат акт 16, по най-различни причини, като много често причините са обективни и прекалено многото неработещи закони и корупция в строителството.Законът ЗУТ е най-променяния с над 40 поправки и най-разтегливия и раждаш корупция! Например много обекти са спряли да си изкарват документи защото са забуксували във пожарната, ХЕИто, ВИК, Енергото, алчни чиновници, които явно изнудват и т.н и така от 10-15 години....

Говоря за имоти, които се експлоатират , но нямат крайните документи - акт 16 , Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Говоря за имоти , които си имат строителни книжа, проекти, протоколи, но поради многократно коментирани причини са спряли документално узаконяването си. Не говоря за имоти, които са спорни, които са в чужди земи, на пясъците, за които има жалби, водят се дела и т.н.Такива имоти да не подлежат на подобно узаконяване.

Да не говорим,че имотите без акт 16 не плащат и данък сгради и такса смет, а за милионите незаконно усвоени балкони да не говорим.Всеки знае калко такива балкона има около него, но властта до сега си е затваряла очите и е допуснала това безобразие. Искам да кажа,че и Държавата с пасивността си е станала съучастник на това беззаконие! Органи като ДНСК и МРРБ и общинските архитектурни отдели не са се самосезирали за тези незаконни СМР. Вината за тези грозни картини е споделена 50/50 между граждани и държава!
 
Може да се даде възможност на всеки с незаконно усвоен балкон да си плати глоба например 500 лв. и да си включи балкона в нот.акт вече като увеличена жилищна площ. Може също срещу 500 лв. общините със своите архитектурни отдели да изготвят едни типови архитектурни и конструктивни проекти по които всички последващи да извършват подобни усвоявания на балкони. Така освен приходи в хазната ще има и подобряване на градската среда, която се влошава все повече.

А след две години , когато станат задължителни Техническите паспорти - строителни инженери ще трябва да подписват тези паспорти и тогава ще бъдат обследвани не само апартаментите, но и балконите, които много често не са и в нот.актове. Това обследване ще отговори какво е сътоянието и как е извършено самото усвояване на балконите. Тогава ще се получи следния парадокс – строителните инженери ще констатират наличие на усвоен балкон зидан с итонг и превърнат в кухня или стая, но същия ще е незаконен поради липса на строителни разрешение.

В цялата страна има минимум 700 000 усвоени незаконно балкона, което прави по 500 лв. - 350 млн.лв.,бройката им расте всеки ден , а от сградите без акт 16 - още ,а от неузаконени,но поносими по закон - пристроявания,надстроявания които хората са си направили по къщи и вили още и още и така около 1-2 милиард лева, чакат държавата да си ги прибере или да си останат незаконни и укрити и държавата да не спечели нищо.

Държавата трябва да разреши подобни проблеми или като ги узакони или като ги узакони с глоба или като ги разруши като незаконно строителство.

Явно е,че единствения начин да спечелят и държавата и хората е узаконяване с глоба.

Ето ви пресен пример за подобно действие от Гърция, защото знам, че българинът не вярва на експерти като мен

В Гърция глобяват, ако направиш балкона си на стая

Над 1 млн. гърци са заплашени от солени глоби заради усвояването на балконите на жилищата им и превръщането им в част от принадлежащите помещения, съобщава в. "Катимерини".
Гръцкото законодателство забранява усвояването на терасите и превръщането им в част от стаи.
Министерството на околната среда, земеделието и обществените дела на Гърция е регистрирало над 1,5 млн. подобни случаи. Сега кабинетът е в процес на изработване на специален план, който да регулира използването на т.нар. "полуоткрити пространства".
Според документа осъществилите незаконно преустройство на жилищата си граждани, ще бъдат глобени. Размерът на глобата се очертава да бъде в диапазона 10-30% от пазарната стойност на усвоената тераса.
Например, ако цената на 1 кв. м жилищна площ в даден район е средно 2000 евро, то глобата за "незаконното" усвояване на тераса от 12 кв. м ще бъде между 2400 и 6000 евро, пресмята изданието.


Надявам се,че схващате идеята да спечелят всички и бихте могли и вие да дадете подобни идеи.

Кое е по-морално да взимаме от тези които не са напривили нещо  и е останало скрито, а за балконите дори не е скрито :-)  или да се взима от тези които работят, пенсионери, майки, да се вдигат данъците, осигуровки, да расте корупцията, да не плаща държавата на фирми, да се взимат заеми,да се генерира вътрешен дълг с облигации, да се бави ДДС,  да се вдига ДДС...

Най-често държавата предприема такива мерки,че да губи и държавата и хората и бизнеса.

Точно такива са всички преобладаващи мерки, които се обсъждат от тристранката в момента.

А единствено може да се очаква светкавичен ефект и бързи пари които са нужни на държавата от амнистия на пари и имоти.

Приватизацията на пакети може да стартира най-рано в края на годината, отделно едва ли ще се спечели много от такава пакетна приватизация, данък "лукс" – организацията и генерирането на нова администрация, която да го обслужва ще излезе по-скъпа отколкото приходите от него. Вдигането на ДДС и осигуровките ще влоши още повече бизнес климата у нас . Повишените данъци ще доведат до по-ниската им събираемост. Реформите по сектори и отрасли са задължителни, но те ще дадат ефект минимум след две години.България не може да разчита и на приходи от продажба на въглеродни емисии по Протокола от Киото като бърза мярка за запълване на бюджетния дефицит. Една от причините е, че парламентът още не е започнал разглеждането на поправките в Закона за околната среда и водите, с които тази търговия ще стане възможна.Дори и след обнародването на законовите промени схемата няма да бъде задействана, докато не се приеме специална наредба, в която да се опише какви точно проекти може да се финансират с приходите от продажба на въглеродните емисии.
Средствата, които постъпят у нас от продажба на неизползвани квоти на въглероден диоксид, ще може да се използват само за проекти, които водят до намаляване на парниковите газове. Не се допуска директно постъпване на средства в държавния бюджет, а парите се управляват от Националния доверителен екофонд. Тогава?

Антикризисни мерки  при които всички засегнати да са доволни и ефектът да е светкавичен! Така нека си постави задачата Правителството и да се обърне назад и да види колко проблеми се влачат от години.Сега е идеалната възможност с помоща на Кризата те да се разрешат и България да се воскреси за един по-чист живот.

Дано Воскресението да донесе на управляващите хладен ум и разсъдък и Воскресение на работещи идеи за излизане от кризата и да бъдат взети точните мерки в точното време от които могат, а и трябва да спечелят всички заедно с държавата.

А народът винаги ще оцени мерките,които са довели до подобряване на стандарта на живот... 





Гласувай:
2




1. анонимен - земята под блоковете
31.03.2010 14:45
Какво правим със земята под блоковете в жилищните квартали? До сега тя е общинска собственост.Тук проблемът е създаден само от държавата и хората не са виновни.В някои градове на България са започнали да я продават и да си пълнят общинските бюджети!
Време е тази земя или да се прехвърли безплатно на собствениците на апартаменти в ЕС, което е най-справедливо или да се продаде срещу някаква символична цена.
цитирай
2. анонимен - ?
31.03.2010 16:39
Балконите, значи, съсипаха тая държава?! Вие сериозно ли!? И какъв пример може да е Гърция, ама наистина!?
цитирай
3. анонимен - Предложение към държавата или кметовете на общините
31.03.2010 20:06
Капка по капка вир е казал народа!Човекът ви показва само от балконите ,че може да се съберат 300 млн.лв., не да се вдигат данъците, а по същество,
Един външен (спрямо външната плоскост на фасадната стена на сградата) балкон на стандартна панелка е около 5 кв.м поне.Повечето от тези площи не се водят жилищни и не са включени в нотариалните актове като площ-база за начисляване на данъци и такси върху недвижимостта. При необявеното пред данъчните власти усвояване на два такива балкона, квадратурата на съответния апартамент практически се увеличава тайно с поне 10 кв.м. Принципът за правото на равнопоставеност пред държавните закони и власти на всички граждани е нарушен с начисляването на еднакъв данък сгради на собствениците на "усвоени за вътрешна площ" тераси и балкони (по отношение на задължителния критерий за начисляването на равни местни данъци и такси при равни други условия)- данъчно облагодетелства неправомерно разширилите се и ощетява пряко общината с размера на неначислената допълнителна сума за дължимите данъци и такси, а всички останали собственици, живеещи в същата сграда, но непредприели такива реконструктивни ремонти, ощетява чрез несправедливо завишаване на тежестта на съучастието им в общата сума на законопредвидените отчисления от средствата на съжителстващите в сградата домакинства към бюджета.
В държавата ни ври от беззаконие и хаос и възелът трябва да започне от някъде да се разплита.Нане все смята,че само това което прави Вуте е незаконно и когато го покажат с пръст все отговаря ми аз ли само не спазвам законо, до мене ли опрехте :-)
цитирай
4. анонимен - Mislq,
01.04.2010 17:35
ch otnovo se dere koja ot naroda.Ako jili6teto mi be6e 199 m2,niama6e da wzemam i balkona,no to e 56 m2.A prihodite da se tarsiat ot svivane na razhodite pri administraciata.Ogromna e.
цитирай
5. анонимен - апаши и стражари
03.04.2010 15:54
Това е част от балканската игра на апаши и стражари. Османско наследство.
Гражданите знаят че трябва да крадат дьржавата когато може, дьржавата знае че я крадат и се мьчи да ги прецака отдругаде. Общо взето не си представяйте нещо като остьклени балкони в Б-я - по скоро става вьпрос за стая обявена като балкон която като дойде комисията е отворена от едната страна - като се махне слагаш липсващата и си става нормална стая - така на хартия имаш апартамент с 2 стай и балкон(80 кв.м) и за него плащаш даньк - на практика имаш 3 стаен от 105 . Андрешковска история - само на Балканите!!
цитирай
6. анонимен - Криво разбрано чувство за собсвеност
03.04.2010 16:04
Плановете по принцип се одобряват от града , обищината или района ... и СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ В САЩ, после пак псувайте американците , такива планове след одобряването им НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ! Всичко минава през градската управа , от вътрешното разпределение - като форма на безопасност и спазване на минимален стандарт до външния дизайн и неговото съчетание със средата. В нашия квартал глобиха съседката, че си сложи цели стъкла на къщата , защото на всички останли са разградени 3(4)X3 (4) ! Сега си сложи само декоратични рамки , които имитират раделянето на стъклата ... но това е фасона на района, това е проето и трябва да се спазва от всички ! В определени райони в Сан Диего не можеш да си пушиш дори в двора ... защото на съседа ти му пречи и ... отедлено смята, че му пада стойността на къщата. Локални правила се приемат във всеки район, стига да не противоиречат на общия ред и закон или конституцията и ... се следват СТРИКТНО ! Не може да си ремонтираш колата на улицата в някои райони, не може да се пързаляш със скейтборд или кънки или да караш колело по тротуара ... На някой места не можеш да паркираш или да спреш НИКЪДЕ В РАЙНОНА .. той е транзитен Такива цигании, като с бъгларските балкони, ги има само в някои страни от Африка ... НЯКОИ ! Това не е върпос на удобство само ... а най-вече на КУЛТУРА И ВЪЗПИТАНИЕ !
цитирай
7. анонимен - Одобрявам идеята
03.04.2010 17:58
По принцип е забранено остъкляването на алкони и превръщането им в кухни и тем подобни. Аз също съвсем скоро го научих това от свекърва ми, която работи Незаконно строителство в община. Тя ми каза, че решат ли да се заядат за това съседи, може да се стигне до заповед за събаряне на незаконните заграждения. При нея вече имало две заповеди за събаряне на подобни балкони.
Одобрявам идеята да се даде възможност да се узаконят тези усвоени балкона,защото и аз съм с такъв :-)
цитирай
8. анонимен - в очакване на един качествен закон
05.04.2010 14:34
Подобни идеи имат резон, и вероятно ще се случат рано или късно.
Само да ви информирам, че в страната сигурно над 60% от строителството е незаконно и причинита е основно една - калпав закон ЗУТ, който е направен с една единствена цел да рекетира инвеститорите и гражданите! Тоя закон защитава всякакви интереси само не на инвеститорите, гражданите и държавата, на които основно трябва да служи. Корупцията на свързаните с изпълнението му държавни структури ДНСК, ДАГ и прочие е чудовищна. Парадокс е, че дори държавата не го спазва. Очаквам г-н Плевнелиев, като човек запознат с индустрията да направи най-после един качествен закон, който трайно да разреши проблемите в сектора.
цитирай
9. анонимен - podobno
05.04.2010 18:10
Със заповед на кмета на Севлиево Йордан Стойков започва уведомяване на собствениците на незаконни гаражи, павилиони и други подобни конструкции, монтирани върху общинска земя.

Това ще става по два начина - чрез местните медии и със залепяне на обявления върху всички незаконно поставени обекти, с които притежателите се канят в Община Севлиево да заявят собствеността си. Това трябва да стане в срок до един месец от влизане в сила на заповедта, т.е. от датата, на която гражданите са информирани за наличието на този нормативен документ.

Веднага, след като бъдат уведомени за заповедта, хората, претендиращи собственост, трябва да се явят в местната администрация, за да декларират собствеността си върху преместваемите незаконни обекти. Това трябва да стане в срок от един месец от уведомяването. От датата на декларирането на собствеността за притежателите на такива съоръжения започва да тече нов едномесечен срок, в който трябва да заплатят необходимото обезщетение. Неговият размер се определя в зависимост от площта на незаконно поставените гаражи и конструкции от момента.

Обектите на собствениците, които не са декларирали своето право в предвидения срок, както и на тези които декларират правото си, но не са заплатили обезщетение, ще бъдат премахвани по реда на Закона за устройство на територията.
цитирай
10. анонимен - зашиване на дупките на чорапа
07.04.2010 13:37
Проф. Димитър М. Иванов макроикономист, д-р на икономическите науки, консултант на международни банки и организации казва,че

МВФ обикновено налага брутални съкращения на разходите, което може да засили рецесията. За да компенсира този ефект, МВФ съветва отслабване на местната валута. Заради валутния борд това у нас не е възможно и е възможно тогава Фондът да поиска вътрешна "девалвация", чрез намаляване на заплатите и другите номинални променливи. Тоест, българската ситуация се характеризира с редица особености, които изискват максимално умело водене на икономическото и социално управление на страната. При положение, че не се вижда на хоризонта никакво масивно увеличаване на експортно-стимулирания растеж на БВП, трябва да е очевидно, че няма никакъв начин да си намалим бюджетния дефицит без някои мерки по "зашиване на дупките на чорапа", както и без да допуснем увеличване на дълговата тежест на държавата (или на някои държавни банки). Просто няма вече как това да се заобиколи.
Нека наистина се замислим кои са подходящите мерки за зашиване на "дупките на чорапа"?
цитирай
11. анонимен - Красимир Ангарски
09.04.2010 16:56
За данъчна амнистия при еднократно облагане на доходите и имуществата, за които досега не са платени данъци се обяви Красимир Ангарски, доцент по финанси, бивш министър по икономическата реформа в правителството на Стефан Софиянски, отговорен за въвеждането на валутния борд и икономическата реформа в интервю за агенция Фокус.
Данъчната амнистия включва доброволно обявяване на имущества и доходи, за които досега не са платени данъци, еднократно облагане, и който не извърши това в шестмесечен срок, каквато е обикновено практиката в другите страни – да бъдат конфискувани тези имоти и доходи. „Това се прави редовно в други страни – Италия, Турция и др. Тази мярка не изисква почти никакви усилия – изисква единствено законодателни усилия. И гарантирано ще донесе един сериозен приход за държавата”, коментира той.
цитирай
12. анонимен - амнистиите...
22.04.2010 13:59
Италия при поредната данъчна амнистия през 2002 и събира около 60 млрд. евро. Това се оценява на 11-12% от укритите в чужбина пари на италиански граждани. Правителството узакони намиращите се зад граница капитали и недвижими имоти срещу заплащане на 2.5% от стойността им, като на собствениците бе гарантирано освобождаване от наказателна отговорност. Подобна операция бе проведена през 1994-1995 г. и тогава резултатът бе 6 млрд. евро.Тази година ще има поредна трета амнистия на капитали и имоти.Мярката започна на 15 октомври и продължи до 15 април 2010 г., отново се очакват да се върне обратно в страната от 80 до 100 млрд. евро.
Турция проведе през септември 1998 г. данъчна амнистия. По данни на правителството в банките са постъпили 4.5 милиарда долара, а в икономиката - приблизително 21 милиарда долара.Още на три пъти Турция прави такива амнистии.
Американски щати също опрощават прегрешили
Пенсилвания планира еднократна данъчна амнистия, чрез която се надява да закърпи растящия бюджетен дефицит, като върне в щатската хазна поне 160 млн. долара от общо 1.6 млрд. долара неизплатени данъци, за които се смята, че са потенциално събираеми. Мярката ще продължи 90 дни и ще освободи от наказателно преследване всички частни лица и компании, които се съгласят да изплатят данъците си в пълен размер. Ако премине успешно, амнистията ще освободи властите от необходимостта да предприемат драстично повишение на данъците заради икономическата криза.
Лондон, Великобритания Правителството на Великобритания обяви данъчна амнистия за притежателите на офшорните банкови сметки, които не са платили данъците си по тях, се казва в публикувано съобщение на министерството на финансите на кралството. Британските финансови власти предлагат гражданите да обявят „скритите" си пари и да ги легализират, като заплатят данък в размер от 10% от стойността. Амнистията влиза в сила от 1 септември 2009 и ще продължи 6 месеца.
цитирай
13. анонимен - арх.
04.05.2010 13:46
Над 2000 сгради имаме само в София без акт 16 и те са такива от 5-10-15 години и така и ще си продължават, държавата губи от данък сгради и такса смет, хората губят от това, че нямат читав документ за собственост. Идеята да се узаконят с 10% такса върху данъчната оценка е напълно резонна и приложима ако има осъзнаване и желание за разрешаване на насъбраните проблеми!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1bg
Категория: Бизнес
Прочетен: 25628
Постинги: 1
Коментари: 13
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031